Is een kookeiland iets voor jou?

8 tips voor een keuken met een kookeiland

Kookeiland


Is jouw keuken geschikt voor een kookeiland?

Een kookeiland brengt leven en gezelligheid. Staat de keuken in directe verbinding met de woonkamer dan blijf je gezellig contact houden met familie en gasten. Voorzien van barkrukken nodigt een kookeiland ook uit om lekker aan te schuiven. Maar is een kookeiland wel geschikt voor elke woning en waar moet je rekening mee houden? Hier onze acht tips op een rij. 

1. De minimale maatvoering 

De minimale maatvoering voor een kookeiland is 150 x 90 cm en is voorzien van een kleine kookplaat van 60 cm breed of een spoelbak. Vaak worden eilanden van dit formaat ook gebruikt als werkeiland.

2. Past een eiland in elke keuken?

Een eiland past niet in iedere woning omdat er voldoende werk- en loopruimte moet over blijven. Vaak wordt een eiland gecombineerd met een apparatenwand waarbij de tussenruimte tussen kastenwand en eiland eigenlijk minimaal 100 cm moet zijn. Maar als er vaak door meerdere mensen wordt gekookt is 120 of 150 cm beter. 

3. Soorten eilanden

  • Kookeiland: Kies je voor een eiland met afzuigkap dan moet je goed letten op de installatiehoogte, anders is het een belemmering in het werken. Een goede oplossing is een verlaagd plafond met daarin een afzuigunit waardoor het zichtveld vrij blijft. Ook moet er naast de kookplaat voldoende ruimte overblijven anders wordt de vloer tijdens bijvoorbeeld het wokken snel vuil.
  • Schiereiland: dit komt vaak voor in kleinere ruimtes omdat er dan maar aan één zijde loopruimte hoeft te zijn. Een voordeel van een schiereiland is dat de leidingen en aansluitingen die nodig zijn vaak uit de muur komen. Dit betekent dat ook de keukens die vloerverwarming hebben, een eiland kunnen hebben.
  • Spoeleiland: dit eiland komt vaak voor. Het spoeleiland wordt vaak gecombineerd met een zitgedeelte. Tijdens de voorbereiding van de maaltijd kan er dan gezellig aan worden gewerkt. 

4. Het soort werkblad

Alle soorten materialen kunnen worden gebruikt voor het werkblad van een eiland. Wel is het zo dat veel werkbladen een lengte beperking hebben. Dit verschilt per soort en is afhankelijk van de kleurkeuze. Composiet, bijvoorbeeld, heeft een maximale maat van 321 x 155 m. Je kunt de lengte beperkingen oplossen door bijvoorbeeld met verschillende materialen of diktes te werken. Zo kun je een composiet of granieten werkblad van 10 cm dikte combineren met massief hout van 5 cm dikte of andersom.

5. De bar 

Woningen met een kookeiland zijn ideaal om lekker in te koken en om gezellig in samen te zijn. Vaak is er een bar aanwezig met zitplekken. Je moet er wel op letten dat er voldoende ruimte overblijft om langs te lopen als er mensen aan het eiland zitten. Ook moet je rekening houden met het ontwerp, hiermee bedoel ik dat achter een kookplaat het niet verstandig is om een zitgedeelte te maken. Dit is niet de beste plek om te zitten als er gekookt (en gespetterd!) gaat worden.

6. Water en elektra

Bij een eiland moet je rekening houden met de leidingen. Het is niet altijd mogelijk om door de vloer te gaan met de waterafvoer of gas-en stroomtoevoer. Als er een kruipruimte is, gaat dit makkelijker maar is er vloerverwarming dan kan je meestal niet door de vloer. Natuurlijk moet je altijd rekening houden met de stopcontacten op het eiland. Er zijn verschillende plaatsingsmogelijkheden zoals een energiezuil voorzien van stopcontacten die uit het werkblad komen.

 

7. Welke afzuigkap is praktisch? 

Standaard eiland afzuigkappen zijn er vooral in een RVS- uitvoering. Ook kun je kappen op maat laten maken of gebruikmaken van verlaagde plafondbakken.

8. De prijs van een kookeiland

Eilanden zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklasses. De eindprijs is afhankelijk van de grootte, het type werkblad en de apparatenwens.  

Meer inspiratie? 

Vraag ons gratis magazine aan voor meer inspiratie. Hierin kun je talloze verschillende eilanden bekijken. 

Een snufje voorpret en inspiratie met het

Gratis keukenmagazine voor thuis

  • Alle mogelijkheden van Tulp Keukens in beeld
  • Vol keukeninspiratie, handige tips en weetjes
  • Gratis thuisbezorgd

Ja, ik wil het gratis Tulp magazine

Kruip op de designerstoel

Ontwerp je eigen keuken met de 3D-tool

  • Kies de keuken die het beste bij je past
  • Ontwerp zelf je ideale keuken
  • Krijg een realistisch beeld van jouw toekomstige keuken

Ja, ik wil mijn keuken ontwerpen

Like & share

Vond je het blog artikel interessant? Deel het bericht met je vrienden of familie via Facebook of Twitter zodat ook zij op de hoogte blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen van Tulp Keukens.