Wat kan er allemaal misgaan?

3 grootste valkuilen in keukendesign

3 grootste valkuilen in keukendesign

In de afgelopen jaren dat Tulp Keukens bestaat, zijn we alle mogelijke keukendesign bloopers tegen gekomen. Maar van fouten kun je leren! Want wat moet je wel en vooral niet doen als het gaat om het ontwerpen van je keuken? Lees hier drie fouten die je moet proberen te vermijden.  

Fout 1: Toegang belemmeren tot de keukendriehoek

De keukendriehoek is de ruimte tussen spoelbak, fornuis en koelkast. Dit is het gebied waar de meeste activiteit plaats vindt en de lay-out hiervan moet zorgvuldig worden gepland. De spoelbak wordt het meest gebruikt en van daaruit moet je vrije toegang hebben tot het fornuis en de koelkast. Denk ook aan de gouden regel van de keukendriehoek. Ongeacht de lay-out van de keuken moeten de benen van de driehoek niet minder dan drie meter en niet groter dan zeven meter zijn. Als de afstand te groot is, wordt de bereiding van eten een vermoeiende taak. Bij een te kleine afstand loop je jezelf en anderen in de weg.

Fout 2: opslagruimte verspillen

Door de jaren heen verzamelen we veel spullen. De mooie keukenmachine plaatsen we prominent op het werkblad maar die lelijke sapcentrifuge zetten we liever uit het zicht en achter een keukendeurtje. En omdat dit vast niet de laatste keukenspullen zijn die je aanschaft of cadeau krijgt, moet er voor al deze spullen een plekje worden gevonden. Nog altijd heeft een keuken veel ‘verloren ruimte’ waarvan we dankbaar gebruik kunnen maken. Denk bijvoorbeeld eens aan de ruimte boven de koelkast waar nog een kast geplaatst kan worden of kies voor keukenkasten die doorlopen tot aan het plafond. Ook lades worden vaak misbruikt als vergaarbak van bestek of kruidenpotjes. Handige lade-indelingen waarin alles overzichtelijk wordt opgeborgen bieden uitkomst. Het loont om van te voren goed na te denken welke spullen je allemaal wilt huisvesten. Wellicht ook een goed moment om eens na te denken welke keukenapparaten je eigenlijk niet meer gebruikt en alleen maar kostbare ruimte innemen.

Fout 3: Te weinig werkruimte

Een van de klachten die we het meest horen, is het gebrek aan werkbladruimte. Te weinig ruimte om dat mooie cappuccino-apparaat te displayen en om je avondeten voor te bereiden. Je wilt deze ruimte eigenlijk zo groot mogelijk maken. Creëer daarom naast het aanrecht nog andere werkoppervlakken. Dat kan bijvoorbeeld door op een laag keukenkastje een extra aanrechtblad te plaatsen. Of voeg een barretje of zelfs een compleet eiland toe wanneer je hiervoor de ruimte hebt. 

Meer inspiratie 

Vraag ons gratis magazine aan voor meer inspiratie op het gebied van keukens. Hierin kun je verschillende tips vinden die je helpen bij het inrichten van je keuken. 

Gratis keukenmagazine voor thuis

Ik hou je graag op de hoogte van de leukste nieuwtjes

Sofie van Velzen

Blog schrijfster Tulp

Terug naar het overzicht

Like & share

Vond je het blog artikel interessant? Deel het bericht met je vrienden of familie via Facebook of Twitter zodat ook zij op de hoogte blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen van Tulp Keukens.