Denk groots en praktisch na

5 tips voor de inrichting van een kleine keuken

5 tips voor de inrichting van een kleine keuken

Een kleine keuken indelen, hoe doe je dat en wat zijn de mogelijkheden? Hier volgen een aantal belangrijke tips die je helpen om van een kleine keuken, een fraaie en functionele droomkeuken te maken.

Wat is een kleine keuken? 

Het is lastig om te definiëren wat een kleine keuken is. Iedereen ervaart een kleine keuken namelijk weer anders. Kijken we naar de gemiddelde nieuwbouwwoning dan heeft de keuken een oppervlakte van zo’n 10 m². Maar een oppervlakte van 7 of 8 m² of zelfs nog kleiner is ook niet ongewoon. 

Tip 1: niet volproppen!

Uiteraard wil je de keukenruimte zo optimaal mogelijk benutten. Wat je dan juist niet moet doen (of willen) is de ruimte van vloer tot plafond vol bouwen met kasten. Ja, je creëert hiermee extra veel bergruimte, maar tegelijkertijd lijkt je keuken zelf te zijn gekrompen. En dat wil je nu juist niet!

Tip 2: weg met alle overbodige spullen

In de loop der jaren verzamelen we heel wat keukenspullen. Waarschijnlijk heb jij ook meerdere steelpannen en koekenpannen, terwijl je er dagelijks maar eigenlijk twee of drie nodig hebt. Ga eens grondig door je kasten en gooi oude en beschadigde potten en pannen weg. Ben je in het bezit van pannen die gezien mogen worden, dan kun je ze ook in het zicht hangen aan een speciaal daarvoor bestemd pannenrek. Dit spaart niet alleen kostbare bergruimte, je keuken krijgt bovendien een geheel eigen karakter. 

Tip 3: plaats extra planken

Maak ook slim gebruik van de ruimte binnenin je kasten. Kijk of je hier extra planken kunt plaatsen. Hierdoor maak je optimaal gebruik van de hoogte en de diepte van de kasten. En in plaats van kasten kun je ook een paar stoere ‘zwevende’ planken aan de wand plaatsen.


Tip 4: zorg voor voldoende (kunst)licht

Donker maakt klein en licht maakt groot, dat weten we allemaal. In een kleine keuken is het dus verstandig om goed te kijken naar de natuurlijke lichtinval en te kiezen voor lichte verfkleuren. Veel daglicht en lichtgekleurde of zelfs witte wanden en fronten maken de ruimte optisch groter. Ook kunstverlichting speelt hierin een belangrijke rol. Wist je dat je met led-lampjes onder de keukenkast, de keuken een stuk groter kan laten lijken dan het in werkelijkheid is?

Tip 5: leg grote vloertegels

Het is een hardnekkig misverstand dat je in kleine keukens, kleine tegels moet leggen. Niets is minder waar want kleine tegels maken een kleine ruimte druk en propperig. Grote vloertegels (minimaal 60 x 60 cm) doen een kleine keuken juist groter lijken. Er zijn minder voegen waardoor de vloer veel rustiger oogt. Je kunt zelfs de kleur van de voegen aanpassen aan de kleur van de vloertegels waardoor ze nog minder opvallen.

Meer tips voor een kleine keuken

Een kleine keuken mooi en functioneel indelen is eigenlijk vooral een kwestie van goed plannen. Met een goed doordacht keukenontwerp hoef je geen compromis te sluiten tussen fraai en functioneel. Wil je nog meer handige tips? Vraag dan ons gratis keukenmagazine aan. 

Gratis keukenmagazine voor thuis

Ontwerp je eigen keuken met de 3D-tool

Like & share

Vond je het blog artikel interessant? Deel het bericht met je vrienden of familie via Facebook of Twitter zodat ook zij op de hoogte blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen van Tulp Keukens.