Keuken financieren

Hoe kan ik geld lenen voor een nieuwe keuken?

Hoe kan ik geld lenen voor een nieuwe keuken?

Iedereen weet dat een nieuwe keuken een grote aankoop is. Merkapparatuur, granieten werkbladen, een kookeiland, op maat gemaakte keukenkasten; alles heeft zo zijn prijs en het liefst zien we het allemaal terug in onze nieuwe keuken. Het is dan ook niet vreemd dat acht van de tien offertes boven het budget van de koper zijn. 

 

Je nieuwe keuken boven het budget

Mocht je de nieuwe keuken niet uit eigen middelen kunnen financieren dan zijn er eigenlijk twee mogelijkheden. Ten eerste kun je je wensenlijstje bijstellen en met minder genoegen nemen om de prijs van de keuken binnen budget te houden. De tweede mogelijkheid is om geld te lenen om zo toch de keuken van je dromen te kunnen kopen. Hierbij kun je kiezen voor een lening voor het hele aankoopbedrag of alleen voor het tekort op het geoffreerde bedrag.

Als je de keuken gelijk aangeschaft na de aankoop van een koopwoning, kan de keuken vaak meegefinancierd worden in de hypotheek. Wanneer een nieuwe keuken gekocht wordt als je al een tijd in de woning woont, dan kan de oorspronkelijke hypotheeklening vaak niet meer gebruikt worden. De meest gebruikelijke leenvormen staan hier voor je op een rijtje.

 

Hypothecaire lening

Het voordeel van een hypothecaire lening is de aanzienlijk lagere rente dan bij andere leningen. Vooral op het moment van (of vlak na) aanschaf van een nieuwe woning is het vaak geen probleem om een nieuwe keuken mee te financieren in de hypotheek. In bestaande woningen zijn er drie leenopties:

  • Extra geld opnemen uit je lopende hypotheek
  • Bestaande hypotheek verhogen
  • Een tweede hypotheek afsluiten

Optie 1 is de meest voordelige optie. Je hoeft dan namelijk de hypotheekakte niet aan te passen. Het voordeel hierbij is dat je geen notariskosten betaalt, zoals dat wel bij de overige twee opties het geval is. Bij optie 2 moet je rekening houden met de WOZ-waarde. De hypotheekverstrekker zal alleen akkoord gaan als de waarde van de woning na het plaatsen van de keuken hoog genoeg is. Dit wordt vastgesteld door middel van een taxatierapport en/of een WOZ-beschikking. Let op, want ook dit kost geld. Denk maar eens aan taxatiekosten, notariskosten (voor het aanpassen van de hypotheekakte) en eventueel afsluitprovisie van de hypotheekverstrekker. Tenslotte optie 3; het afsluiten van een tweede hypotheek. Dit is de meest kostbare optie vanwege de bijkomende kosten van de taxatie, notaris (voor het opmaken van een nieuwe hypotheekakte) en afsluitprovisie.

Persoonlijke lening of een doorlopend krediet

Wanneer je een eigen woning hebt maar de hypotheek niet mag of wil verhogen en wanneer je geen eigen woning bezit en dus geen hypotheek kunt nemen, dan kun je voor de financiering van een keuken een persoonlijke lening of doorlopend krediet afsluiten. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je wel aan enkele eisen voldoen. Deze hebben betrekking op de hoogte van je inkomen en je draagkracht. De rente van een dergelijke lening is namelijk aanzienlijk hoger dan bij een hypothecaire lening.

 

Aftrekbaar van de belasting?

En hoe zit het nu met de belasting? Is een nieuwe keuken aftrekbaar van de belasting? Helaas…Een nieuwe keuken staat aard- en nagelvast aan je huis. Een nieuwe keuken is uiteraard een verbetering van je woning, maar een nieuwe keuken is niet aftrekbaar van de belasting. Wel mag je in sommige gevallen, als je woning het hoofdverblijf is, de rente van de lening van de nieuwe keuken aftrekken.

 

De kosten van jouw nieuwe keuken

Ben je benieuwd hoeveel jouw nieuwe keuken ongeveer gaat kosten? Maak dan gebruik van onze eenvoudige keuken kostenplanner en bereken vandaag nog de kosten van je nieuwe keuken.

Bereken de prijs van jouw maatkeuken

Ik hou je graag op de hoogte van de leukste nieuwtjes

Sofie van Velzen

Blog schrijfster Tulp

Terug naar het overzicht

Like & share

Vond je het blog artikel interessant? Deel het bericht met je vrienden of familie via Facebook of Twitter zodat ook zij op de hoogte blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen van Tulp Keukens.

Heb jij hem al?

Het unieke keukenmagazine van Tulp Keukens geeft een goed en volledig beeld van wat er mogelijk is bij Tulp Keukens. En dat is veel! Blader door de wereld van Tulp.  

  • Binnen 3 dagen in je brievenbus
  • Boordevol inspiratie, tips en meer!
Home
Terug
Sluiten