Verlicht je keuken optimaal

Hoe kies ik verlichting voor in mijn keuken?

Hoe kies ik verlichting voor in mijn keuken?

Een lichtplan voor de keuken wordt nog te vaak ‘onderbelicht’ en is een sluitpost in het keukenbudget. Terwijl licht juist een element is dat sfeer in de keuken brengt. Licht moet natuurlijk vooral functioneel zijn. Je wilt donkere hoeken vermijden want de keuken is tenslotte dé plek waar we werken met scherpe messen en hete pannen. Helaas is er geen alles-in-één lichtoplossing. Door gebruik te maken van verschillende lichtbronnen kan je de keuken in elke situatie optimaal verlichten. We laten ze hier een voor een de revue passeren: 

Algemene verlichting

Dit is de basisverlichting van de keuken. Deze bestaat meestal uit één lichtpunt centraal geplaatst in de ruimte. Vaak zien we hier spotverlichting (met meerdere richtbare spotjes) of traditionele plafondverlichting.

Taakverlichting

Taakverlichting gebruik je om het werkblad te belichten waar het eten wordt voorbereid of in een voorraadkast zodat je goed kunt zien wat er op de planken staat. Door onder de keukenkasten spots in te bouwen, krijg je een mooie lichtbundel op het werkblad. Zorg er wel voor dat het licht niet direct in je ogen schijnt of schaduwen creëert. Let wel op dat de spotjes heet kunnen worden en daarmee de binnenkant van je kasten ‘verwarmen’. Tegenwoordig heb je hiervoor LED-verlichting die niet warm wordt en mooi aanlicht.

Sfeerverlichting

De keuken is naast kookruimte ook steeds vaker een leefruimte en eetkamer. Net als in je woonkamer heb je behoefte aan licht dat een zachte en uitnodigende sfeer schept. Plaats hiervoor eens verlichting boven de keukenkasten. Dit geeft je keuken direct een warme uitstraling. En je maakt het heel bijzonder door te kiezen voor gekleurde LED-lampen.

Accentverlichting

Door het uitlichten van een mooi detail in je keuken, verhoog je de sfeer. Heb je een vitrinekast met antiek porselein, een opvallende design hanglamp of misschien wel een mooi schilderij? Benadruk deze dan met accentverlichting. Voor de vitrinekast kan dat in de kast zelf worden aangebracht en voor het schilderij bestaat er speciale schilderij verlichting die ook in musea wordt toegepast.

Tenslotte geven we je nog enkele tips bij het kiezen van keukenlampen:

  • Kies voor lampen die 360° richtbaar zijn. Zo kan je de keuken makkelijk uitlichten ongeacht de positie van het lichtpunt;
  • Kies voor lampen die makkelijk schoon te maken zijn of die zijn afgesloten met een glazen plaat (zoals vaak in de afzuigkap). In de keuken raken de lampen namelijk snel bevuild met vet;
  • Plaats de schakelaars van de verschillende lichtkringen bij elkaar. Dit voorkomt extra meters lopen in de keuken;
  • Plaats een inbouwspot boven de spoelbak zodat je hier voldoende gericht licht hebt. 

Meer keukeninspiratie? 

Voor meer inspiratie en keukenideeën kun je ons gratis keukenmagazine aanvragen.

Gratis keukenmagazine voor thuis

Ik hou je graag op de hoogte van de leukste nieuwtjes

Sofie van Velzen

Blog schrijfster Tulp

Terug naar het overzicht

Like & share

Vond je het blog artikel interessant? Deel het bericht met je vrienden of familie via Facebook of Twitter zodat ook zij op de hoogte blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen van Tulp Keukens.