Exclusief en multifunctioneel

Kookeiland: wanneer wel en wanneer niet doen?

Kookeiland: wanneer wel en wanneer niet doen?

Veel mensen dromen van een kookeiland in hun nieuwe keuken. Begrijpelijk, want een mooi kookeiland geeft je keuken een exclusieve uitstraling en is bovendien multifunctioneel. Wil jij in je volgende keuken ook een kookeiland plaatsen? Denk dan goed na wanneer het wel en wanneer het niet een goed idee is.

WEL DOEN

Past in elke keukenstijl

Of je nu een industriële, nostalgische of boerenkeuken wilt, een kookeiland kan eigenlijk altijd. Ze zijn verkrijgbaar in zoveel verschillende stijlen dat er altijd wel eentje is die naadloos aansluit op jouw wensen.

Keuze uit 3 modellen

We onderscheiden drie soorten eilanden:

1. Vrijstaand kookeiland – staat vrij in de keukenruimte en kun je omheen lopen.

2. Schiereiland – dit is een kookeiland waarbij de korte zijde tegen de wand is geplaatst.

3. Spoeleiland - een spoeleiland is vergelijkbaar met een kookeiland waarbij de kookplaat plaats heeft gemaakt voor een spoelbak.

Multifunctioneel

Naast mooi is een kookeiland ook erg praktisch door de extra werkblad ruimte en opbergruimte. Bovendien verenigt een eiland verschillende functies. Zo kan het zowel dienst doen als tijdelijke werkplek, kookgedeelte en als eettafel.

NIET DOEN

Te kleine keuken

Hoe verleidelijk het ook is, een eiland past niet in iedere keuken omdat er voldoende werk- en loopruimte moet over blijven. Het is niet verstandig om voor een kookeiland te kiezen als je een hele kleine keuken hebt. De minimale maatvoering voor een kookeiland is 150 x 90 cm en heeft een kleine kookplaat van 60 cm breed of een spoelbak. Dit betekent dat je keuken minimaal een afmeting moet hebben van 12 vierkante meter. Omdat een kookeiland  nu eenmaal wat ademruimte nodig heeft, raden wij een minimale doorgang van 1 meter aan. Dit zorgt ervoor dat kasten en apparatuur goed bereikbaar zijn. Maar wordt er vaak door meerdere mensen aan het eiland gekookt dan is een doorgang van 1,2 of 1,5 meter beter.

Kosten?

Vergeleken met andere keukenonderdelen zijn eilanden best prijzig. De eindprijs is afhankelijk van de grootte van het eiland zelf, grootte en type werkblad en de apparatenwens. Een kookeiland is vaak een grote hap uit je budget. Laat je daarom goed adviseren in de showroom over alle mogelijkheden zodat je weloverwogen een beslissing kan nemen.

Gratis keukenmagazine boordevol inspiratie

De huidige droomkeuken heeft een kookeiland om met het hele gezin samen aan te eten, te werken en te relaxen. Maar voordat je besluit tot een kookeiland, moet je eerst goed beseffen wat de voor en tegens zijn. Onze adviseurs in één van onze 10 showrooms kunnen je hierbij helpen. Wil je nu alvast inspiratie opdoen voor je nieuwe keuken? Vraag dan ons gratis keukenmagazine aan! 

Gratis keukenmagazine voor thuis

Ontwerp je eigen keuken met de 3D-tool

Like & share

Vond je het blog artikel interessant? Deel het bericht met je vrienden of familie via Facebook of Twitter zodat ook zij op de hoogte blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen van Tulp Keukens.

Heb jij hem al?

Het unieke keukenmagazine van Tulp Keukens geeft een goed en volledig beeld van wat er mogelijk is bij Tulp Keukens. En dat is veel! Blader door de wereld van Tulp.  

  • Binnen 3 dagen in je brievenbus
  • Boordevol inspiratie, tips en meer!
Home
Terug
Sluiten