Keukendriehoek is van belang voor de ergonomie

Wat zijn de drie belangrijkste elementen in de keuken?

Wat zijn de drie belangrijkste elementen in de keuken?

De drie belangrijkste elementen in een keuken zijn de kookplaat, spoelbak en koelkast. Dit zijn de plekken die je het meest gebruikt tijdens het koken. Als je een denkbeeldige lijn trekt tussen deze drie punten dan vormen ze samen de keukendriehoek. De ideale afstand voor de keukendriehoek (afstand tussen deze drie plekken bij elkaar opgeteld) ligt tussen de 6 en 8 meter. Je hoeft dan zo min mogelijk te lopen. Zie je geen driehoek verschijnen, dan is je de indeling van je keuken niet optimaal.

Hoe ziet de keukendriehoek eruit voor de verschillende keukenvormen? 

We onderscheiden hier zes verschillende keukenvormen:

  • Enkelwandige keuken: Bij enkelwandige keukens is er geen sprake van een driehoek omdat alle elementen op een lijn liggen. Enkelwandige keukens vind je voornamelijk in hele kleine ruimtes en bieden de minst praktische keukenindeling.
  • L-vormige keuken: De L-vormige keuken is één van de meest populaire keukenopstellingen. De keukendriehoek is ergonomisch optimaal want je loopafstand is minimaal. Vanwege de grote hoeveelheid ruimte is het de ideale keuken voor gezinnen. Zorg wel voor voldoende werkruimte tussen de spoelbak en de kookplaat
  • U-vormige keuken: Een U-vormige keuken is ideaal om minimale afstanden af te leggen. Alles is binnen handbereik en er is voldoende werk- en bergruimte. Om een U-keuken te plaatsen moet je wel over voldoende ruimte beschikken. De dubbele opstelling neemt al snel 120 cm in beslag. Voor een vlotte circulatie is het aan te raden om alleen U-vormige keukens te plaatsen in ruimtes die minstens 4 meter breed zijn.
  • Dubbelwandige keuken: De dubbelwandige keuken, oftewel de parallelle keuken, is geliefd in de horeca vanwege de optimale circulatie. Je kunt de keuken langs beide zijden verlaten. Wanneer je kiest voor een parallelle keuken is het wel aan te raden de kookplaat en de spoelbak in hetzelfde keukenblok te zetten. Dit om morsen op de grond te vermijden.
  • Eiland keuken: Een keuken met een kookeiland is de laatste jaren erg in. Het vormt een perfecte verbinding tussen woon- of eetkamer. Je blijft in contact met je gasten terwijl je kookt. Door de tweedeling van het aanrechtblad wordt de ruimte optimaal benut.  Aan de ene kant kan je het eten voorbereiden en aan de andere kant kun je koken. Controleer goed bij het ontwerpen of er voldoende ruimte is om te circuleren.
  • G-vormige keuken: Tenslotte de G-vormige keuken. Een G-keuken is een slag groter dan de U-keukenindeling. Er zit namelijk nog een uitbouw aan. De U-vorm wordt dan verlengd met een schiereiland. Wil de G-keuken tot zijn recht komen, moet de keuken een minimale maat hebben van 3.60m op het langste deel.

Comfortabel koken

Je ziet dat de keukendriehoek van belang is voor de ergonomie en gebruiksvriendelijkheid van je keuken. Hoe beter de indeling, hoe minder afstanden je aflegt en hoe sneller en nauwkeuriger je kan werken. Om een beter beeld te krijgen van het ontwerp van je keuken, kun je snel en gemakkelijk gebruik maken van onze 3D-tool. Zo krijg je een goed beeld van jouw toekomstige keuken! 

Gratis keukenmagazine voor thuis

Ontwerp je eigen keuken met de 3D-tool

Like & share

Vond je het blog artikel interessant? Deel het bericht met je vrienden of familie via Facebook of Twitter zodat ook zij op de hoogte blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen van Tulp Keukens.

Heeft u hem al?

Het unieke keukenmagazine van Tulp Keukens geeft een goed en volledig beeld van wat mogelijk is bij Tulp Keukens. En dat is veel! Blader door de wereld van Tulp.

  • Binnen 3 dagen in uw brievenbus
  • Boordevol inspiratieve keukenopstellingen
Home
Keukens
Terug
Sluiten