Lekker kokkerellen aan je kookeiland

Welk type kookeiland past in mijn keuken?

Welk type kookeiland past in mijn keuken?

Het keukeneiland, ook wel kookeiland genoemd, is inmiddels erg populair. Vijf jaar geleden wisten veel mensen nog niet van het bestaan af, maar nu zie je ze steeds vaker opduiken in Nederlandse keukens. Terecht, aangezien een kookeiland een echte aanwinst is voor een keuken! 

Is mijn keuken geschikt voor een kookeiland? 

Helaas is niet elke keuken geschikt voor het plaatsen van een kookeiland want de minimale maatvoering voor een vrijstaand kookeiland is 150 x 90 cm. Afgezien van de beschikbare ruimte is het in bepaalde huizen lastig om de leidingen te verleggen. Laten we eens kijken welke type kookeilanden er zoal zijn?

Vrijstaand kookeiland

Met een vrijstaand kookeiland creëer je een echte leefkeuken. Je kookt altijd in het centrum van de keuken maar blijft contact houden met de woonkamer. Koken wordt bovenal een sociale bezigheid. Zitplaatsen aan het eiland zijn dan ook erg populair waarbij vaak wordt gekozen voor barkrukken. Zo kun je lekker aan het eiland borrelen, eten of werken. Inbouwapparatuur kan naadloos in het eiland worden verwerkt. En dat kan zelfs met de afzuiging die in het werkblad is geïntegreerd en pas tevoorschijn komt na een druk op de knop. Daarnaast biedt een eiland aan de achterzijde extra bergruimte.

Kook schiereiland

Een keuken met kookeiland waarbij de korte zijde tegen de wand is geplaatst, noemen we een schiereiland. Dit type neemt aanmerkelijk minder ruimte in beslag dan een vrijstaand eiland. Een kook schiereiland is een echte trend en vind je vaak in de wat kleinere ruimtes (minimaal 3,5 x 3,5 m). Een schiereiland is een mooie oplossing voor een compacte keuken en om een maximum aan beschikbare werkbladruimte te creëren. Een ander voordeel van een schiereiland is dat de leidingen en aansluitingen die nodig zijn vaak uit de muur komen. Dit betekent dat ook keukens met vloerverwarming een eiland kunnen hebben.

Spoeleiland

Dit type eiland zien we steeds vaker. Een spoeleiland is vergelijkbaar met een kookeiland, alleen is er dan een spoelbak geïntegreerd in plaats van een kookplaat. Je hebt hier dus geen afzuigkap nodig. Waar je wel rekening mee moet houden is dat er voor een spoeleiland een afvoer gemaakt moet worden in het midden van de keuken. Heb je een keuken met een oppervlakte die groter is dan 20 vierkante meter, dan is een spoeleiland zeker aan te raden. Het spoeleiland kan ook worden gecombineerd met een zitgedeelte. Tijdens de voorbereiding van de maaltijd kan er dan gezellig aan worden gewerkt. 


Meer kookeiland inspiratie

De huidige droomkeuken heeft een kookeiland om met het hele gezin samen aan te eten, te werken en je gasten te vermaken. Maar bovenal is het de plek om heerlijk te kunnen koken. Maar voordat je besluit tot een kookeiland, moet je eerst goed beseffen wat je wilt en wat er daadwerkelijk mogelijk is. Naast deze drie type eilanden zijn er nog meer oplossingen. Vraag naar de mogelijkheden in één van onze tien showrooms of neem een kijkje in ons keukenmagazine voor meer inspiratie.

Gratis keukenmagazine voor thuis

Ik hou je graag op de hoogte van de leukste nieuwtjes

Sofie van Velzen

Blog schrijfster Tulp

Terug naar het overzicht

Like & share

Vond je het blog artikel interessant? Deel het bericht met je vrienden of familie via Facebook of Twitter zodat ook zij op de hoogte blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen van Tulp Keukens.

Heb jij hem al?

Het unieke keukenmagazine van Tulp Keukens geeft een goed en volledig beeld van wat er mogelijk is bij Tulp Keukens. En dat is veel! Blader door de wereld van Tulp.  

  • Binnen 3 dagen in je brievenbus
  • Boordevol inspiratie, tips en meer!
Home
Terug
Sluiten