Is een kookeiland iets voor jou?

8 tips voor een keuken met een kookeiland

Is jouw keuken geschikt voor een kookeiland?

Een kookeiland brengt leven en gezelligheid in je keuken. Staat de keuken in directe verbinding met de woonkamer, dan blijf je gezellig contact houden met familie en visite. Voorzien van barkrukken nodigt een kookeiland ook uit om lekker aan te schuiven. Maar is een kookeiland wel geschikt voor elke woning en waar moet je rekening mee houden? Hier onze acht tips op een rij.

1. De minimale maatvoering

De minimale maatvoering voor een kookeiland is 150 x 90 cm. Daarnaast is een kookeiland op zijn minst voorzien van een kleine kookplaat van 60 cm breed of een spoelbak. Vaak worden eilanden van dit formaat ook gebruikt als werkeiland.

2. Past een kookeiland in elke keuken?

Een kookeiland past niet in iedere woning, omdat er voldoende werk- en loopruimte moet over blijven. Vaak wordt een eiland gecombineerd met een apparatenwand waarbij de tussenruimte tussen kastenwand en kookeiland eigenlijk minimaal 100 cm moet zijn. Maar als er vaak door meerdere mensen wordt gekookt, is een tussenruimte van 120 of 150 cm beter. 

3. Soorten eilanden

  • Kookeiland: kies je voor een eiland met afzuigkap dan moet je goed letten op de installatiehoogte, anders is het een belemmering tijdens het werken. Een goede oplossing is een verlaagd plafond met daarin een afzuigunit waardoor het zichtveld vrij blijft. Ook moet er naast de kookplaat voldoende ruimte overblijven, anders wordt de vloer tijdens (bijvoorbeeld) het wokken snel vuil.

  • Schiereiland: deze kookeiland variant komt vaak voor in kleinere ruimtes, omdat er dan maar aan één zijde loopruimte hoeft te zijn. Een voordeel van een schiereiland is dat de leidingen en aansluitingen die nodig zijn vaak uit de muur komen. Dit betekent dat ook de keukens die vloerverwarming hebben, een eiland kunnen hebben.

  • Spoeleiland: dit type eiland komt vaak voor. Het spoeleiland wordt vaak gecombineerd met een zitgedeelte. Tijdens de voorbereiding van de maaltijd kan er dan gezellig aan worden gewerkt. 

4. Het soort werkblad

Alle soorten materialen kunnen worden gebruikt voor het werkblad van een kookeiland. Wel is het zo dat veel werkbladen een lengte beperking hebben. Dit verschilt per soort en is afhankelijk van de kleurkeuze. Composiet, bijvoorbeeld, heeft een maximale maat van 321 x 155 m. Je kunt de lengte beperkingen oplossen door bijvoorbeeld met verschillende materialen of diktes te werken. Zo kun je een composiet of granieten werkblad van 10 cm dikte combineren met massief hout van 5 cm dikte of andersom.

5. De bar 

Keukens met een kookeiland zijn ideaal om lekker in te koken en om gezellig in samen te zijn. Vaak is er een bar aanwezig met zitplekken. Je moet er wel op letten dat er voldoende ruimte overblijft om langs het eiland op te kunnen lopen als er mensen aan het eiland zitten. Ook moet je rekening houden met het ontwerp. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om achter een kookplaat een zitgedeelte te maken. Tijdens het koken loop je dan het risico dat aanzittenden geraakt worden door spetters. Het meest ideale scenario bevat een bar waar geen kookwerkzaamheden uitgevoerd worden, maar waar heerlijk rustig geborreld kan worden.

6. Water en elektra

Bij een kookeiland moet je rekening houden met de leidingen. Het is niet altijd mogelijk om door de vloer te gaan met de waterafvoer of gas- en stroomtoevoer. Als er een kruipruimte is gaat dit makkelijker, maar met een vloerverwarming kun je meestal niet door de vloer. Natuurlijk moet je altijd rekening houden met de stopcontacten op het eiland. Er zijn verschillende plaatsingsmogelijkheden zoals een energiezuil voorzien van stopcontacten die uit het werkblad komt.

 

7. Welke afzuigkap is praktisch? 

Standaard eiland afzuigkappen zijn er vooral in een RVS-uitvoering. Ook kun je kappen op maat laten maken of gebruikmaken van verlaagde plafondbakken. Zo heb je zo min mogelijk last van de aanwezigheid van je afzuigkap.

8. De prijs van een kookeiland

Kookeilanden zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklasses. De eindprijs is afhankelijk van de grootte, het type werkblad en de apparatenwens.  

Meer inspiratie? 

Ben je nieuwsgierig geraakt naar de mogelijkheden van kookeilanden bij Tulp Keukens? Vraag ons gratis magazine aan voor meer inspiratie. Hierin kun je talloze verschillende eilanden bekijken uit onze eigen collectie. Je kunt natuurlijk ook onze kookeiland keukens bekijken in onze showrooms. Onze adviseurs staan klaar om je van professioneel en onafhankelijk advies te voorzien.