Kook zo comfortabel mogelijk

Hoe bepaal je de juiste werkblad hoogte voor je keuken?

Kook zo comfortabel mogelijk

Als je een keuken gaat kopen dan is de hoogte van het werkblad een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten. Doe je dit namelijk niet dan kun je lichamelijke klachten krijgen zoals rugpijn en schouderpijn. Maar hoe bepaal je de ideale hoogte van het werkblad? 

Werkblad op maat

Een goede werkhouding in de keuken is dus van belang. Maar hoe bepaal je de juiste hoogte op maat voor de persoon die er gebruik van gaat maken? Niet iedereen heeft dezelfde lengte en je moet rekening houden met meerdere gebruikers. Zou je voor de standaardhoogte van 92 cm kiezen dan is deze voor de een te hoog en voor de ander weer te laag. Het beste is om een compromis te sluiten en de hoogte aan te passen aan degene die het meest kookt.

Verschillende taken vragen om verschillende werkblad hoogte

Verschillende taken vereisen ook een verschillende hoogte. Tijdens de afwas zijn je handen onder het werkblad terwijl bij het koken ze juist een stuk erboven komen. Idealiter zou een keuken dus twee hoogtes moeten hebben. In de praktijk wordt vaak voor een compromis gekozen. In de onderstaande lijst staat een overzicht van de meest ergonomische afmetingen en afstanden.

Lichaamslengte

 • Bij een lichaamslengte van > 155 cm; Is de ideale hoogte voor koken: 90 cm, en voor afwassen: 100 cm
 • Bij een lichaamslengte van > 165 cm; Is de ideale hoogte voor koken: 95 cm, en voor afwassen: 105 cm
 • Bij een lichaamslengte van > 175 cm; Is de ideale hoogte voor koken: 100 cm, en voor afwassen: 110 cm 
 • Bij een lichaamslengte van > 185 cm; Is de ideale hoogte voor koken: 105 cm, en voor afwassen: 115 cm

Hoe bereken je de ideale hoogte?

 • Werkblad: Ga voor het werkblad staan met je armen in een hoek van 90 graden (onderarmen horizontaal boven het werkblad geplaatst). De afstand tussen de onderarmen en het werkblad moet dan ongeveer twaalf cm zijn.
 • Spoelbak: Vaak wordt hier de rug te veel belast. Om dit te voorkomen moet je, zonder voorover te buigen, de bodem van de spoelbak kunnen aanraken.
 • Kookplaat: In de regel kun je hiervoor dezelfde hoogte aanhouden als het werkblad. Wanneer je goed in de pannen op de achterste branders wilt kijken, kies je voor een verlaagde kookplaat (ongeveer 10-12 cm lager dan het werkblad).

Voldoende voet- en werkruimte 

Waar je ook op moet letten is of er voldoende voet- en werkruimte is. Voor een goede werkhouding, moet je dicht tegen het werkblad staan. Daarom moet er aan de onderkasten een uitsparing van minstens 15 cm diep en 15 cm hoog zijn voor de voeten.

Laat je adviseren in de showroom

Wil je lichamelijke klachten voorkomen dan is het verstandig om rekening te houden met de ergonomie van de nieuwe keuken. Laat je adviseren in de showroom of ga thuis al berekenen wat de ideale maten in jouw nieuwe keuken zou moeten zijn. Naast een kookfunctie heeft de keuken ook een opbergfunctie. Ook daar geldt dat je allerlei klachten kunt voorkomen door een efficiënte indeling. 

Kruip op de designerstoel

Ontwerp je eigen keuken met de 3D-tool

 • Kies de keuken die het beste bij je past
 • Ontwerp zelf je ideale keuken
 • Krijg een realistisch beeld van jouw toekomstige keuken

Ja, ik wil mijn keuken ontwerpen

Like & share

Vond je het blog artikel interessant? Deel het bericht met je vrienden of familie via Facebook of Twitter zodat ook zij op de hoogte blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen van Tulp Keukens.

Heeft u hem al?

Het unieke keukenmagazine van Tulp Keukens geeft een goed en volledig beeld van wat mogelijk is bij Tulp Keukens. En dat is veel! Blader door de wereld van Tulp.

 • Binnen 3 dagen in uw brievenbus
 • Boordevol inspiratieve keukenopstellingen
Terug
Sluiten