Voorkom lichamelijke klachten

Ergonomie in de keuken: op welke hoogte plaats je keukenapparatuur?

Voorkom lichamelijke klachten

Ergonomie in de keuken: op welke hoogte plaats je keukenapparatuur?

Op het werk speelt ergonomie al jaren een belangrijke rol. Onze werkplekken zijn naar wettelijke normen zoveel mogelijk ergonomisch ingericht om lichamelijke klachten zoals rugpijn, hoofdpijn en nekklachten te voorkomen. De keuken is ook een werkplek waar we dagelijks veel tijd in doorbrengen. Daarom is ook ergonomie in de keuken erg belangrijk. 

De vaatwasser op werkhoogte 

De vaatwasser is het meest populaire apparaat in de keuken. Het neemt ons veel werk uit handen. Maar vaak staan we er niet bij stil dat we dagelijks voor dit apparaat letterlijk door de knieën gaan om de vaat in en uit te ruimen. Tegenwoordig is dat niet meer nodig omdat je de vaatwasser nu ook op hoogte kunt laten installeren. Dat scheelt veel rugklachten!

Kookplaat op werkhoogte

De kookplaat is gemonteerd op of in het werkblad. Als regel geldt dat wanneer je voor het werkblad staat, de afstand tussen de onderarmen (in een hoek van 90°) en het blad ongeveer 12 cm moet zijn. Voor de kookplaat kun je dezelfde hoogte aanhouden als het werkblad. Je kunt ook kiezen voor een verlaagde kookplaat dat plusminus 10 tot 12 cm lager is dan het werkblad waardoor je makkelijker in de achterste pannen kunt kijken.

Oven op werkhoogte 

In veel keukens zijn de ovens nog op kniehoogte gemonteerd. Hierdoor moet je bukken om een schotel uit de oven te halen. Plaats je de oven op armhoogte (100-140 cm) dan is dat niet alleen handiger, het is ook stuk veiliger. Je kunt nu gloeiende hete gerechten in één vloeiende horizontale beweging uit de oven halen. Bovendien is de ovendeur buiten het bereik van kinderhandjes geplaatst en kunnen ze zich hier niet meer aan branden.

Koelkast op werkhoogte

De koelkast gaat op een dag vele malen open en dicht. Plaats de koelkast op ooghoogte in bijvoorbeeld een hoge kast. Als je nu de koelkast open doet, kun je de inhoud van de koelkast goed overzien. Bovendien bespaar je zo ook je rug omdat je niet hoeft te bukken. Heb je een koelvries-combinatie? Dan is het handiger om de vriezer onder de koelkast te plaatsen.


Praktisch tips voor een ergonomische keuken

Niet te hoog, niet te laag, alle belangrijke keukenapparatuur binnen handbereik en op de juiste hoogte: je hebt jarenlang plezier van een keuken waarin goed gekeken is naar ergonomie. Wanneer je van plan bent om een nieuwe keuken aan te schaffen, is het slim om ergonomie mee te nemen in je ontwerp of je te laten adviseren wat in jouw situatie de beste opties zijn. Wil je meer weten over hoe je de keuken ergonomisch kunt indelen? Kom dan langs één van onze showrooms waar onze deskundigen je graag voorzien van vrijblijvend advies.

Kruip op de designerstoel

Ontwerp je eigen keuken met de 3D-tool

  • Kies de keuken die het beste bij je past
  • Ontwerp zelf je ideale keuken
  • Krijg een realistisch beeld van jouw toekomstige keuken

Ja, ik wil mijn keuken ontwerpen

Like & share

Vond je het blog artikel interessant? Deel het bericht met je vrienden of familie via Facebook of Twitter zodat ook zij op de hoogte blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen van Tulp Keukens.

Heeft u hem al?

Het unieke keukenmagazine van Tulp Keukens geeft een goed en volledig beeld van wat mogelijk is bij Tulp Keukens. En dat is veel! Blader door de wereld van Tulp.

  • Binnen 3 dagen in uw brievenbus
  • Boordevol inspiratieve keukenopstellingen
Terug
Sluiten