Voorkom lichamelijke klachten

Ergonomie in de keuken | Tulp Keukens

Ergonomie in de keuken

De keuken is een plek waar u veel tijd doorbrengt. Ergonomie van de keuken is dan ook erg belangrijk. Een keuken met ergonomie is zo ontworpen dat u uw lichaam zo min mogelijk belast.

Een goed ontwerp begint bij de indeling van de werkruimte en de plaats van keukenapparatuur. Er wordt hierbij ook rekening gehouden met de lengte van de gebruikers in de keukens. Tulp Keukens geeft u graag ergonomische tips voor uw keuken.

Keukendriehoek

Als we het hebben over ergonomie in de keuken, is de zogeheten keukendriehoek een belangrijk onderdeel. Hierbij hebben we het over de denkbeeldige driehoek tussen de spoelbak, fornuis en koelkast. De ideale ergonomie in de keuken heeft een driehoek die niet te groot en niet te klein is.

Een te grote driehoek zal uw lichaam veel belasten, omdat u erg veel moet bewegen tijdens het bereiden van de maaltijden. Een te kleine driehoek is ook niet goed, omdat u hierbij te weinig bewegingsruimte hebt. Bekijk daarom de ergonomie in uw keuken met deze driehoek en hoeveel ruimte u hierin hebt.

Werkhoogte

Andere ergonomische richtlijn in de keuken is de juiste werkhoogte voor alle keukenapparaten. We moeten bijvoorbeeld dagelijks letterlijk door de knieƫn gaan om vaat in en uit te ruimen. Tegenwoordig is dat niet meer nodig. De vaatwasser kunt u nu ook op hoogte laten installeren. Dat scheelt een hoop rugklachten.

Ovens zijn nog vaak op kniehoogte gemonteerd. U moet hierdoor bukken om een schotel in de oven te zetten of eruit te halen. Plaats de oven daarom op armhoogte. Dit is niet alleen ergonomisch beter, maar ook veiliger. Kinderen kunnen niet meer zomaar een hete oven aanraken. Om de juiste hoogte van de kookplaat te bepalen, neemt u de afstand tussen uw onderarmen en het aanrechtblad. Dit moet ongeveer 12 cm zijn om uw schouders zo min mogelijk te belasten.

Keukenkasten

De juiste hoogte is niet alleen belangrijk voor keukenapparaten, maar ook de keukenkasten. Keukenkasten hangen vaak onder het aanrechtblad of boven in de keuken. Deze plekken zijn erg praktisch qua ruimte, maar niet ergonomisch. U moet hierdoor vaak bukken of omhoog reiken om de producten uit de kast te pakken.

Een handige oplossing hiervoor is een buffetkast of een apothekerskast. Zet daarbij veelgebruikte producten op ooghoogte. Producten die u minder vaak gebruikt, kunt u hoger of lager in een kast plaatsen. Zo beperkt u het belasten op uw lichaam.

Kom langs in onze showroom

Als u een keuken hebt die aan ergonomische richtlijnen voldoet of over ergonomische hulpmiddelen in de keuken beschikt, heeft u jarenlang plezier van uw keuken. Laat u daarom adviseren over ergonomie bij het aanschaffen van een nieuwe keuken.

Wilt u meer weten over ergonomische indelingen in de keuken? Kom dan langs een van onze showrooms. Onze deskundigen voorzien u graag van vrijblijvend advies.

Gratis keukenmagazine voor thuis

Ontwerp je eigen keuken met de 3D-tool

Heb jij hem al?

Het unieke keukenmagazine van Tulp Keukens geeft een goed en volledig beeld van wat er mogelijk is bij Tulp Keukens. En dat is veel! Blader door de wereld van Tulp.  

  • Binnen 3 dagen in je brievenbus
  • Boordevol inspiratie, tips en meer!
Home
Terug
Sluiten