Klein maar fijn

4 super grote ideeën voor een super kleine keuken

4 super grote ideeën voor een super kleine keuken

De gemiddelde nieuwbouwwoning heeft een keuken die vaak niet groter is dan 10 m². Maar een oppervlakte van 7 of 8 m² of zelfs nog kleiner komt natuurlijk ook voor. Dan is het tijd voor grootse ideeën voor deze kleine ruimte. 

Gebruik je creativiteit 

Het ontwerpen van een kleine keuken vraagt nu eenmaal meer creativiteit voor het bepalen van een praktische lay-out. De oplossing zit ‘m in een goed ontwerp met slimme opbergruimten, de juiste combinatie van natuurlijk licht en sfeer- en functionele verlichting en een zorgvuldige keuze van apparatuur. Hieronder geven we je elf tips die je helpen om van je kleine keuken een droomkeuken te maken.

1. Behoud de schouwkap

De schouwkap in de keuken wordt al snel gezien als een ruimtevreter en vervangen door een vlakscherm met een kast erboven. Maar deze kast creëert eigenlijk loze ruimte omdat hierin het afzuigkanaal schuilt en je dus niet optimaal van de ruimte gebruik maakt. Kies liever voor een losse schouwkap die meer visuele ruimte in je keuken creëert. Let daarbij wel op de afmetingen. Neem hiervoor een schouwkap van 60 cm breed en hang deze vrijstaand op. Als je links of rechts kasten wil plaatsen, hang deze dan niet pal naast de schouwkap waardoor het ruimtelijke effect weer verloren gaat.

2. Maak het werkblad juist groter

De werkbladruimte bevindt zich links en rechts van het fornuis en spoelbak. Wat is nu belangrijk in een kleine keuken? Er is maar één plek waar we het meeste werken en dat is de ruimte tussen het koken en het spoelen. Zorg ervoor dat hier het langste stuk werkblad in je keuken komt. Ook over de diepte van je werkblad moet je nadenken. Normaal is een werkblad bij een nieuwe keuken 60 cm diep, maar als je deze 5 cm dieper maakt, dan krijg je net dat extra beetje ruimte.

3. Apparatuur of kastruimte?

Wie niet veel keukenruimte heeft, moet vaak een keuze maken tussen apparatuur of kastruimte. Een vaatwasser betekent dat er één keukenkast wordt opgeofferd. Maar waar ga je dan de goederen en apparaten opbergen? Maak bijvoorbeeld van je kelderkast een voorraadkast. Zo, weer een kast vrij!  En heb je al jouw apparaten ook wel echt nodig? Ben je bijvoorbeeld geen bakprinses? Dan ben je beter af met een bakoven met magnetron en laat je de gewone oven achterwege.

4. Niet 'proppen'!

Natuurlijk wil je de beperkte ruimte in je keuken optimaal gebruiken. Keukenkasten aan beide kanten en tot aan het plafond geven je plenty bergruimte. Maar de vraag is of dat je dat ook moet willen? Je krijgt namelijk een overvolle keuken die je een ingesloten gevoel geeft. De ruimte wordt hierdoor optisch ook veel kleiner.

Je kleine keuken indelen 

Een kleine keuken mooi en functioneel indelen is eigenlijk vooral een kwestie van goed plannen. Met een goed doordacht keukenontwerp hoef je geen compromis te sluiten tussen fraai en functioneel. 

Ontwerp je eigen keuken met de 3D-tool

Ik hou je graag op de hoogte van de leukste nieuwtjes

Sofie van Velzen

Blog schrijfster Tulp

Terug naar het overzicht

Like & share

Vond je het blog artikel interessant? Deel het bericht met je vrienden of familie via Facebook of Twitter zodat ook zij op de hoogte blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen van Tulp Keukens.