Spoelbakken van RVS tot graniet

Hoe kies ik de juiste spoelbak voor mijn keuken?

Hoe kies ik de juiste spoelbak voor mijn keuken?

Ondanks dat de spoelbak een onmisbaar element in de keuken is, blijft het een ondergeschoven kindje. Men kiest als snel voor een standaard model in een standaard uitvoering: een vierkante spoelbak in RVS. Was er vroeger weinig keuze in spoelbakken, tegenwoordig zijn er verschillende vormen, modellen, kleuren en maten om uit te kiezen. 

Verschillende materialen

Ook zijn er meerdere materiaalsoorten waaruit een spoelbak gemaakt kan worden. Iedere materiaalsoort heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Eigenlijk zijn de belangrijkste voorwaarden voor een spoelbak dat het tegen heet water en een stootje moet kunnen. Denk maar eens aan het afgieten van je gekookte groente of het schrobben van een aangekoekte pan. Laten we enkele materialen nader toelichten.

Roestvrij staal

RVS is nog steeds het meest gebruikte materiaal voor spoelbakken. Het materiaal combineert unieke eigenschappen: het is sterk, duurzaam en voordelig. Roestvrij staal is ook niet aan mode onderhevig en combineert met alle soorten werkbladen. Tegenwoordig is er ook keuze in RVS-oppervlakken. Wil je standaard glanzend RVS, geborsteld of wellicht met een motiefje erin? RVS heeft helaas ook nadelen. Vlekken en krassen zijn snel zichtbaar en lastig te voorkomen.

Keramiek

De spoelbak van keramiek of geglazuurd aardewerk doet denken aan de gootsteen van vroeger. De bak is dan ook vaak uitgevoerd in het bekende zwart-wit blokjespatroon en is tegenwoordig weer erg geliefd. Door het geharde glazuur kan deze bak bijzonder veel hebben, maar daar betaal je ook wat meer voor.

Geëmailleerd staal

Een spoelbak van geëmailleerd staal past ook uitstekend in een retrokeuken. De toplaag is niet goed bestand tegen krassen, maar daardoor krijgt de bak wel een vintage uitstraling. Als voordelen zijn te noemen dat het materiaal tegen extreme hitte en zuren bestand is. De spoelbakken kunnen ook worden afgewerkt in tal van kleuren en kunnen voorzien worden van allerlei motieven. De kleuren vervagen overigens nooit want geëmailleerd staal is bestand tegen uv-stralen. Dit alles kost wel wat meer.

Graniet 

Spoelbakken van graniet worden in principe op bestelling gemaakt en vaak in combinatie met het werkblad zodat ze een mooi geheel vormen. Graniet is het summum van luxe, maar kostbaar omdat de vervaardiging uit een blok arbeidsintensief is. Naast de prijs, kleven er nog enkele andere nadelen aan. Zo is het materiaal licht poreus, waardoor vocht vrij snel in de bak kan indringen. Rode wijn, agressieve schoonmaakmiddelen of bijtende vloeistoffen kunnen blijvende schade veroorzaken.

Kunststof

Wie een meer budgetvriendelijk alternatief wenst, kan kiezen voor een spoelbak in kunststof. In de jaren ’70 waren ze erg populair, maar je kunt ze nog steeds krijgen. En hoewel hij er misschien iets minder trendy uitziet, heeft de kunststof spoelbak naast zijn competitieve prijs nog een aantal andere voordelen. Ze zijn voordelig en beschikbaar in vele kleuren. Ook zijn de bakken erg sterk, breuk-vast en door hun duurzaamheid relatief gezien milieuvriendelijk. De kunststof spoelbak is niet krasbestendig en ook sterk gekleurde vloeistoffen zoals wijn kunnen permanente vlekken achterlaten.

 

Doe inspiratie op 

Niets wordt zo vaak gebruikt in de keuken als de spoelbak. Reden genoeg dus om er een uit te zoeken die zowel praktisch als mooi is. Denk daarom na welke kleur, materiaal, maat en vorm je wenst. Kijk voor meer inspiratie ook eens in ons keukenmagazine.

Gratis keukenmagazine voor thuis

Bereken de prijs van jouw maatkeuken

Like & share

Vond je het blog artikel interessant? Deel het bericht met je vrienden of familie via Facebook of Twitter zodat ook zij op de hoogte blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen van Tulp Keukens.

Heb jij hem al?

Het unieke keukenmagazine van Tulp Keukens geeft een goed en volledig beeld van wat er mogelijk is bij Tulp Keukens. En dat is veel! Blader door de wereld van Tulp.  

  • Binnen 3 dagen in je brievenbus
  • Boordevol inspiratie, tips en meer!
Home
Terug
Sluiten