Ontdek het klassieke gemak van koken op gas met onze

Gasfornuizen

1. Het gasfornuis

Simpel gezegd is een gasfornuis een kookplaat die werkt op gas en een oven in één. Het koken op gas is een traditionele, maar nog steeds de meest gebruikte kookmethode. Een voordeel van koken op gas is dat het vaak bij aanvang goedkoop is. Voor het aanleggen van een gasfornuis hoef je niets aan te leggen. Bovendien kun je alle pannen gebruiken op een gasfornuis. Een ander voordeel van koken op gas is dat je de temperatuur nauwkeurig kan regelen.

2. De oven

Tegenwoordig heb je gasfornuizen met een elektrische oven en fornuizen waarbij zowel het kookgedeelte als de oven op gas werkt. Een voordeel van een oven is dat je je voedsel zonder veel vet kan klaarmaken. De meeste fornuizen hebben er één. Maar op de dag van vandaag zijn er fornuizen verkrijgbaar met twee, drie of zelfs vier ovens. Dat is erg handig als je een groot gezin hebt of voor meerdere mensen kookt. Verder hebben veel ovens meerdere functies. Zo kunnen sommige als magnetron gebruikt worden of als gril.

3. Vier, vijf, zes of zeven kookzones

De standaard gasfornuizen bevatten vier kookzones of gasbranders. Je hebt ook fornuizen die er vijf, zes of zelfs zeven hebben. Houd er rekening mee dat hoe meer kookzones je hebt, hoe breder het gasfornuis wordt. Een fornuis met zes of zeven kookzones is ongeveer negentig centimeter breed. Ook is het slim rekening te houden dat bij meerdere kookzones, het vermogen van de gaspitten laag kan zijn. Ten slotte hebben sommige fornuizen een speciale wokbrander. Deze pit is groter dan de andere pitten, zodat je er een grote wokpan op kan zetten. Bovendien geeft de wokbrander extra vermogen.

4. Veiligheid

Bij het koken op gas kook je met een open vuur. Dit kan gevaarlijk zijn, vooral als er kleine kinderen in de buurt zijn. Een kleine windvlaag kan de vlam van de gaspit doven. Maar de toevoer van gas stopt dan niet. Daarom is tegenwoordig in veel gasfornuizen een thermokoppel ingebouwd. Deze zorgt ervoor dat als de vlam opeens uitgaat, de gastoevoer automatisch stopt. Ook hebben veel gasfornuizen tegenwoordig een zogenoemde automatische vonkontsteking. Met deze functie wordt de gaspit automatisch aangezet. Je hoeft niet op een apart knopje te drukken om hem aan te steken. De automatische vonkonsteking zorgt er bovendien voor dat de vlam weer aangaat als hij ineens uitwaait en dat de gastoevoer stopt als het niet lukt de vlam opnieuw te laten branden.

Inspiratie opdoen?

Ben je op zoek naar een gasfornuis en wil je inspiratie opdoen? Bestel dan het gratis keukenmagazine van Tulp Keukens. Heb je vragen of wil je de collectie fornuizen bij Tulp Keukens zelf bewonderen? Neem dan een kijkje bij een van de showrooms. De experts staan altijd voor je klaar om advies te geven.

Koken met de innovatie van ATAG

ATAG keukenapparatuur

  • Innovatie
  • Duurzaamheid
  • Gebruiksvriendelijkheid

Atag staat als merk voor innovatie, duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid en laat dit onder andere zien met de slimme inductiekookplaat FlexInduction. Deze kookplaat herkent automatisch de afmeting en positie van uw kook- of braadpan en wordt alleen daar waar nodig verhit. Omdat FlexInduction enkel onder de pan verwarmt, heeft u meer ruimte voor verschillende pannen op dezelfde plaat en kookt u bovendien uiterst veilig: de hitte wordt namelijk direct uitgeschakeld wanneer de pan van het oppervlakte wordt gehaald.

Lees meer over ATAG

Hoe koken hoort te zijn

Bekijk de video

Je keukenapparaten graag combineren?

Miranda Versluijs

Vestigingsmanager Tulp Woerden

Plan hier je afspraak